Infrapanel működése

 

Az infrafűtés működési elvének a lényege a hősugárzás. Az infrapanelek előlapján kerámia szemcsék növelik a többszörösére az adott fűtött területet és segítik az infrasugarak szétszóródását minden irányban. Teljes infravörös tartományt átfogó infravörös A, B és C sugárzásból áll, amely megfelelő az emberi test számára. Az infrasugárzó által nyújtott hő megközelíti a Nap természetes és az emberi szervezet számára előnyös sugárzását. A molekulák és az atomok rezgésének a következtében fellépő elektromágneses energia. Sokan ezt a napsugárzáshoz hasonlítják.

 

A szemünk nem érzékeli közvetlenül az infravörös sugárzást, azonban, az infrapanel által előállított meleg sugárzás hasonlóan kell kezelnünk, mint a többi fényforrást. Tehát Úgy kell elhelyeznünk az infrapanelt a helyiségben, hogy „rálásson” a fűteni kívánt területre és a hatósugarába essen a fűteni kívánt terület.

 

Az infravörös hullámok elenyésző mértékben melegítik fel a levegő részecskéit, hiszen azok  sugárzáselnyelő hatása kicsi. Az infrapanel által kibocsájtott meleg sugárzás, közvetlenül a tárgyakat melegíti fel, így itt nincs közvetítő közeg.

 

Az infrafűtés másik előnye, hogy az asztmás és allergiás betegek számára pozitív hatású, hiszen nem keringeti a helyiségben levő levegőt így kevesebb por száll a levegőben, mint a hagyományos radiátoros fűtés esetében.

 

Nagyon fontos, hogy az infrafűtés leárnyékolható, tehát soha semmilyen tárgyat ne helyezzünk közvetlenül az infrapanelre!

 

Sokan 100%-os hatásfokúnak tartják az infrapanelt, azonban ez nem igaz. Még egy fehérre festett fakeretes infrapanel is csak közel 98%-os hatásfokú a felépítéséből és a rászórt szemcsékből fakadóan.