Infrapanel fogyasztás

Az infrapanel fogyasztása elsőre könnyen kiszámíthatónak tűnik, hiszen egy panel annyit fogyaszt amennyi a néveleges teljesítménye. Egy 400 W-os infrapanel 0,4 kW-ot fogyaszt óránként, azonban nem mindegy egy nap hány órát kell működnie az infrapanelnek. Van akinek elég infrapanelenként napi 1 üzemóra, van akinek ennél is többre van szüksége. Az infrafűtés alacsonyabb hőmérsékleten biztosítja ugyanazt a komfortérzetet, mint más fűtési megoldások. A napi működési óra több dologtól függ.

Tudjon meg többet az infrapanel fogyasztásáról.

Sokat számít a falak vastagsága, szigetelése, ablakok minősége stb. Egy korszerű 38-as falú és 10cm szigetelésű ház 3 rétegű üveggel sokkal kevesebb hőveszteséggel bír mint egy régebbi ház. Lakásoknál fontos, hogy a falak mennyi oldalról fűtöttek stb. Sokan csak kiegészítő fűtésként használják meglévő főfűtés mellé. Ilyenkor csak napi 1-2 órát megy például esti TV nézés közben. Akik főfűtésként használják azonban átmeneti időszakban(tavasz-ősz) napi 3-4 órával is számolhatnak, téli időszakban napi 8 órát is számolhatunk.

A részletes számításokhoz kérje kollégánk segítségét.

Általában van egy radiátorunk vagy valamiféle fűtőtestünk, ami folyamatosan melegíti a levegőt (fontos, hogy a levegőt), de ezzel szemben az infrapanel nem a levegőt, hanem a körülötte lévő tárgyakat, berendezéseket, bútorokat melegíti fel és ezek folyamatosan visszaadják az elnyelt hőt. Tehát nem közvetlenül a levegőt melegíti, hanem közvetve a tárgyak által. De fontos hangsúlyozni, hogy a levegő is felmelegszik természetesen. Ennek eredményeképp az általános fűtési módoknál 2-4°C-kal alacsonyabb hőmérsékleten, de azonos, vagy inkább magasabb, komfortosabb hőérzetet biztosítanak az adott helységben, lakásban. Ezért az infrapanel alkalmazásával sokat tudunk spórolni. Télen és a hidegebb napokon a folyamatos fűtéssel is akár 30-40%-kal fizetünk kevesebbet. A tavaszi őszi fűtési szezonban, amikor már melegebb van akkor akár 60%-kal kell kevesebbet fizetni.