Infrapanel méretezése

 

Nézzünk néhány példát a méltán népszerű infra fűtési rendszer méretezéséről.

 

Az alább vázolt lehetőségek csupán a több éves tapasztalatokra hagyatkoznak és nem pedig komplett mérésekkel alátámasztottak. Ahhoz hogy megkapjuk egy helyiség, lakás vagy ház pontos fűtés igényét, teljes hőveszteség számítást kellene végezni. Ezt mérnök emberek egy program alapján el tudják végezni sok pénzért. Sokan kérdezik tőlünk is, hogy mondjuk meg mennyibe fog kerülni a fűtés egy szezonban infrapanellel. Ezt lehetetlen megmondani, azt szoktuk mondani ha a gázszerelő megmondja a gáz fogyasztást előre vagy tudja valaki az időjárást a következő 6 hónapra akkor tudunk neki összeget mondani.

 

A hagyományos fűtési rendszer és az infra fűtés méretezése nem sokban különbözik. Lerövidíthetnénk úgy is hogy a légköbmétert szorozzuk 35-tel és már meg is kapjuk a szükséges teljesítményt (watt). Nézzük ezt meg egy példával: 3m*5m szoba=15 négyzetméter*2,7m(belmagasság)*35= 1417W. Tehát ha ez egy átlagos szoba, legalább 2 oldalról fűtve van és kétrétegű üveggel szerelt(thermo) ablakai vannak akkor nagyjából 1400W igénye van. Ezt visszaosztva az infrapanelek teljesítményével 2db 500W és 1db 400 wattosat ajánlanánk. Tapasztalataink alapján ezt ajánlanánk. De hogy miért is olyan nehéz az infra panel méretezése azt a következő példákon részletezem. Vegyük példának ismét ezt a helyiséget ami 3m*5m és 2,7m a belmagasság. Ha ez egy műhely vagy raktár ahol rendszeres fizikai munka folyik, továbbá nem kell a legnagyobb hidegben sem a hőmérsékletnek a 20 fokot sem elérnie akkor valószínűleg csak az 1000 wattot kellene figyelembe venni amihez elég 2db 500 wattos infra panel. Vegyük figyelembe a másik végletet. Adott ez a szoba, ahol nincs külső szigetelés csupán tégla fal és az ablakok is régi fa nyílászárók. Hogy még tovább fokozzuk, vegyük példának okáért hogy egy nyugdíjas ember él egyedül aki már korlátozott a mozgásában. Ahhoz hogy a méretezésnél ne hibázzunk, ebben az esetben a légköbmétert már inkább 40-nel szoroznánk meg. Tehát az így kapott érték 1620 watt. Itt megjegyezném, hogy ez a számítási mód azt az állapotot veszi figyelembe amikor a kinti hőmérséklet 0 fok alatt van. Tehát a legnagyobb téli hidegben kellenek ezek az értékek illetve infrapanel teljesítmények. Nos tehát van ugye 1620 watt szükséges teljesítmény igényünk. Ide már javasolnánk 2db 650 wattos és 1db 400 wattos infra panelt. Sokat segítenek a mostanában előírt energiahatékonysági értékek, amit minden ingatlan adás-vételnél el kell végezni. A példánál maradva, a korábban említett 15m2-es helyiséget alapul véve, egy közel passzív ház minősítésű épületben a szükséges energia felhasználás akár a töredéke is lehet. Tehát lehet hogy a legnagyobb hidegben is 1db 300W vagy 400W panel is elegendő. Volt olyan vásárlónk aki egy telet kihúzott passzív házában minimális fűtés mellett és a következő évben vett a vendég szobába 1db 300 wattos infra panelt, ugyanis ott is csak 20 fok volt a legkisebb mért hőmérséklet az előző télen. Ez az egy darab pedig éppen elegendő ahhoz hogy pár óra működés alatt is 2-3 fokkal emelje a hőmérsékletet.

 

Infrapanel kiegészítő fűtésként

 

Nézzük mi változik az infra panel méretezésénél akkor ha csak kiegészítő fűtésként szeretnénk használni. Ebben az esetben a kapott watt érték fele is elegendő. Ilyen például az amikor távfűtés van, de ősszel megérkezik a hideg időjárás és csak esténként kellene meleg, de még a fűtési időn kívül esünk. Ilyenkor a radiátor hideg, 19-20 fok körül van a hőmérséklet és jól esne egy kis meleg. Ebben az esetben 1db 400 vagy 500 wattos infra panel is elég. Másik példa amikor tavasszal meglátogatja az ember a nyaralóját és szeretne egy éjszakát ott eltölteni. Ilyenkor is csupán a korábbi számításból kapott érték felét kell alapul venni. Az infrapanel méretezése tehát nem olyan bonyolult dolog. Adnék mindenkinek egy jó tanácsot. Az egyes helyiségekben telepített infra fűtőtesteket tegyük külön kapcsolhatóvá vagy szobatermosztátra kötve. A külön kapcsolható panelek nagy előnye, hogy átmeneti időszakban(tavasz-ősz) nem kell a szobában lévő összes készüléknek egyszerre mennie. A szobatermosztát segítségével pedig állandó hőmérsékletet biztosíthatunk anélkül, hogy figyelnünk kéne a ki- vagy bekapcsolásukra, hiszen ezt a vezérlést a termosztát elvégzi helyettünk. A kívánt hőmérséklet alatt bekapcsolja a fűtőtesteket, felette pedig kikapcsolja azokat.